Skip navigation

Dobry – bo napisany z doświadczenia – guest post autora popularnego bloga dla software development managerów, w którym pisze on, jakie tematy powinno się poruszać na swojej stronie, by odwiedzało ją wiele osób. Lubię takie tematy, pojawiają się bardzo często i zawsze, zawsze wyciąga się z nich praktyczne wskazówki. Jakiś czas temu pisał o tym na przykład szczegółowo Chris Brogan, analizując, jakie rodzaje artykułów generują określone zachowanie czytelników

Wracając do tematu: wspomniany guest post szaleje z metaforami i wyróżnia trzy rodzaje wpisów:

  • witaminy (ogólne, rzeczowe posty dla regularnych czytelników, mięso, treści interesujące konkretną niszę, czyli naszych userów, ale tylko ich)
  • cukier (wyróżniające się artykuły, które mają potencjał trafienia na Digg, czy Wykop, listy Top 100 i inne artykuły, które zainteresują nowych czytelników i przyciągną ich do bloga, a zatem: muszą się rozprzestrzeniać po internecie)
  • przyprawy (flame wars i kontrowersyjne tematy, które wstrząsną trochę towarzystwem)

Kuchenna stylistyka nie do końca mnie przekonuje, bo brakuje w niej chociażby materiałów wideo (są u Brogana). Ale jako ogólna zasada – jest ok.

Advertisements

2 Trackbacks/Pingbacks

  1. […] blogi, CMS, pluginy, SEO, theme, treści, WordPress Takie posty to sól internetu (albo cukier, jak cytowałem kilka dni temu). Oto 10 podstawowych rzeczy, które należy zrobić od razu po […]

  2. […] jest o wiele bardziej skomplikowana, ale w gruncie rzeczy podobna do tych kilku reguł mówiących jak pisać na blogu z sukcesem, które wrzucałem jakiś czas temu. « Update’owana stale lista magazynowych […]

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: